Heb je een goed idee?
Leg dan eerst je naam en je domeinnaam vast.

Tips

Earnieland: de naam moest verwijzen naar een aparte virtuele wereld

15 februari 2017
  • 563 keer gelezen

Ondernemer Steven Spillebeen zag enorme mogelijkheden voor een online shopping community gebaseerd op de sharing economy-principes, waarin delen en samen consumeren centraal staan. Het betekende de start van Earnieland.be.

Wanneer je via Google bij Neckermann terechtkomt en daar je vakantie boekt, dan verdient Google geld. En niet eens zo weinig: door leads en sales te genereren oogst de zoekmachine zo’n 200 miljoen euro per dag. Dat is een hoop geld, waar Google met geen woord over rept en haar gebruikers niks van te zien krijgen. Is dat wel fair?

Volgens Steven Spillebeen van earnieland.be is er ruimte voor een transparanter model: “Wat als we de commissie die we verdienen omdat iemand via ons een reis boekt bij Expedia of Booking.com, delen met de gebruikers van ons platform?” Hij zag enorme mogelijkheden voor een online shoppingcommunity gebaseerd op de sharing economy-principes.

 

Internationale naam, internationale faam

Een goede naam bedenken voor de online community kostte tijd. “Earnieland is een soort mini-Google die focust op online shopping. Alles speelt zich af in deze virtuele wereld, die dus zeker in de naam moest terugkomen.” Het gigantisch succes van Tomorrowland inspireerde Spillebeen om op de bekendheid van ‘Land’ mee te surfen. De basis van de community is dat je als klant geld kan terugverdienen door bij partnerwebsites te shoppen. De naam moest dus ook naar dat “verdienen” verwijzen. Om alle opties open te houden voor internationale expansie, ging de voorkeur naar een Engelse naam. Een simpel optelsommetje leidde uiteindelijk tot Earnieland.

 

Uitgebreide check

Als volgende stap ging Steven na of de naam nog beschikbaar was. Je kan dit voor je eigen idee snel en eenvoudig nakijken via de domeinnaamchecker.

Met het oog op internationale uitbreiding was het belangrijk dat verschillende domeinextensies zoals .be, .com, en .fr nog vrij waren. Na een uitgebreide controle werd de knoop begin 2014 doorgehakt. Earnieland registreerde intussen een dertigtal domeinnamen. “De naam moest duidelijk weergeven wat Earnieland precies is. Daarna was het een kwestie van alles registreren.”

 

De Robin Hood van de e-commerce

Spillebeen wil mensen die via Earnieland aankopen doen op partnerwebsites belonen door de winst met hen te delen. Een beetje zoals Robin Hood, maar dan online. Dat gebeurt in de vorm van Earniepunten die je als gebruiker verdient als je via de website shopt. De opgespaarde punten worden maandelijks ingewisseld voor geld dat op je rekening wordt gestort. Hoe meer je shopt, hoe meer Earniepunten je verdient. “Op die manier willen we online shoppen leuker én goedkoper maken.”

 

In samenwerking met:

bryo RGB lang

 

 

Doen

Maak je idee concreet.

Een geniaal idee bedenken? Geen probleem. Maar dat idee ook uitvoeren? Da's een ander paar mouwen.

Meest gelezen

  • .be
  • .brussels
  • .vlaanderen

Waarom het belangrijk is
om een eigen webadres te hebben.