Heb je een goed idee?
Leg dan eerst je naam en je domeinnaam vast.

Tips

Een domeinnaam met een cijfer: doen of niet?

9 maart 2017
  • 402 keer gelezen

Stel, na lang nadenken heb je een leuke naam bedacht voor je product of dienst. Wat als er een cijfer aan te pas komt? Is dat een goed idee om mee te nemen in je domeinnaam?

SEO-specialist Frederik Vermeire van Wiseo ziet er geen graten in: “Zit er een cijfer in je merknaam en wil je dat meenemen in je domeinnaam, dan heeft dat geen invloed op je vindbaarheid. Je wordt even goed gevonden. Tenminste, als je brandstrategie goed zit en je zorgt voor het schrijven van interessante content aangepast aan je doelpubliek.”

Cijfers kunnen dus, maar het gebruik van leestekens raadt Frederik af: “Je kan alleen maar een liggend streepje als leesteken in een domeinnaam gebruiken. Qua ‘usability’ zou ik afraden om dit teken in je domeinnaam te verwerken, zeker niet in combinatie met een cijfer. Je naam moet immers gemakkelijk in te tikken zijn. Goede content en een creatieve, catchy domeinnaam zijn de sleutel tot een betere vindbaarheid en dus een goede SEO.“

 

Go Go, GO4padel!

De 4 in de naam van de Luikse start-up Go4padel, dat tot doel heeft de Spaanse sport padel bekend te maken in de Benelux, is niet lukraak gekozen, legt oprichter Boris Antoine uit. “We wilden een actieve, dynamische naam. Na grootschalig onderzoek kwamen mijn vennoot Benjamin en ik uit op een lijst van zo’n 30 namen. De keuze viel op Go4padel om verschillende redenen. De verwijzing naar ‘go for it’ nodigt uit tot bewegen. De ‘4’ staat niet alleen voor ‘for’, maar verwijst ook naar het aantal spelers in padel, namelijk 4. Padel is duidelijk, en legt de link naar onze business. En de Go4 is ook de naam van de digitale munt die we hebben ontwikkeld voor onze klanten, de sportclubs die padelterreinen verhuren.”

 

Onderscheid je van de concurrentie

Dat Boris en partner Benjamin niet voor een Franstalige naam kozen en geen locatie in hun domeinnaam hebben toegevoegd, is geen toeval. “We zijn zeer ambitieus en willen in deze nichesport hét aanspreekpunt worden voor clubs in de Benelux. We bestaan nu een jaar. Dankzij onze focus op het aanbieden van oplossingen voor problemen waar sportclubs mee te kampen hebben bij het aanbieden van een nieuwe sport, hebben we onze eerste doelstellingen sneller behaald dan verwacht. We bieden voordelen aan, die ons onderscheiden van onze concurrenten. Zoals onze digitale munt Go4, een transparant en eenvoudig betaalmiddel voor huurders van sportterreinen.”

 

Bescherm je naam

Hun internationale ambities legden ze meteen ook online vast, door niet enkel de .be te registreren, maar ook tal van andere extensies: van.fr over .nl tot .com en .eu. Boris: “Dit hebben we ook gedaan om onze merknaam te beschermen. We kunnen Go4padel namelijk niet als merk deponeren omdat de naam van het product, padel, in de naam is verwerkt.”

Heeft hij zelf nog tijd om te sporten? “Weinig, nu we voluit voor dit project gaan (lacht). Benjamin en ik, vrienden van kleinsaf, ontdekten de sport in 2009 en kregen zo de microbe te pakken. We vonden de sport zo leuk dat we er een missie van gemaakt hebben om zoveel mogelijk mensen padel te laten ontdekken. En omdat we zin hadden in een eigen project, vol avontuur en innovatie.”

 

Je kan de beschikbaarheid van jouw naam, met of zonder cijfer erin, checken via de domeinnaamchecker.

 

In samenwerking met:

ucm-2

Doen

Maak je idee concreet.

Een geniaal idee bedenken? Geen probleem. Maar dat idee ook uitvoeren? Da's een ander paar mouwen.

Meest gelezen

  • .be
  • .brussels
  • .vlaanderen

Waarom het belangrijk is
om een eigen webadres te hebben.