Heb je een goed idee?
Leg dan eerst je naam en je domeinnaam vast.

Tips

Locaties in domeinnamen: doen of niet?

9 februari 2017
  • 319 keer gelezen

Het toevoegen van een locatie aan je domeinnaam lijkt op het eerste zicht een goed idee om bezoekers uit je regio aan te trekken. Wie wil er nu niet via de zoekmachine meteen dé oplossing dicht bij huis vinden?

Een domeinnaam met een locatie erin verwerkt valt onder de categorie ‘exact match domain’ (EMD). EMD’s zijn domeinnamen die zoekwoorden in hun naam bevatten. Zo hoopt de domeinnaam www.computersgent.be goed te scoren bij mensen die het woord ‘computers’ en ‘gent’ intikken in een zoekmachine.

 

Is een locatie in een URL een goed idee?

SEO specialist Frederik Vermeire, van Wiseo: “Tot een paar jaar terug wel, maar vandaag niet meer. Tussen 2010-2012 schoten de domeinnamen met zoekwoorden erin als paddenstoelen uit de grond. Het werkte toen perfect om hiermee hoog te scoren in de zoekresultaten. Er werd handig misbruik van gemaakt om beter te ranken door domeinnamen met zoekwoorden naar het hoofddomein te linken. Veel van de websites hielden het op 1 pagina of nutteloze pagina’s zonder inhoud, waardoor de hoogste zoekresultaten de bezoekers van de website vaak in de kou lieten staan. Dat staat in contrast met de visie van Google, dat altijd het beste zoekresultaat wil leveren aan de gebruiker. Daarom veranderde Google eind 2012 zijn algoritme met de exact match domain penalty, wat een einde maakte aan dergelijk misbruik.”

 

Geen locatie in de domeinnaam, wat dan wel?

Frederik Vermeire: “Ik raad aan om zoekwoorden uit je domeinnaam te houden en te kiezen voor een leuke, creatieve handelsnaam die past bij je bedrijf of dienst. Op deze manier werk je toekomstgericht aan je naambekendheid. Verder is het erg belangrijk om aandacht te besteden aan de inhoud van je website. Websites met een goede inhoud scoren op lange termijn ook veel beter dan EMD’s.”

 

Kies voor een extensie met een locatie

Wil je toch een locatie in je domeinnaam verwerken, dan is het een optie om te kiezen voor een andere extensie. De laatste jaren zijn er een duizendtal nieuwe extensies bijgekomen waaronder ‘.vlaanderen’ of ‘.brussels’. Google belooft deze extensies te ondersteunen op een gelijke manier als ‘.be’.

Doen

Maak je idee concreet.

Een geniaal idee bedenken? Geen probleem. Maar dat idee ook uitvoeren? Da's een ander paar mouwen.

Meest gelezen

  • .be
  • .brussels
  • .vlaanderen

Waarom het belangrijk is
om een eigen webadres te hebben.